BES – Ljubav kao Svetionik

Novosadska grupa BES snimila je svoj prvi album. Ostvarenje pod nazivom „Periferija ljudskosti” pojaviće se na muzičkom tržistu u decembru 2020. godine, pod etiketom izdavačke kuće Multimedia Music (CD/LP).

Nakon objavljivanja prvog singla „Svetionik“, usledio je i spot za drugu kompoziciju „Budi svoj“. Sam naziv pesme opisuje umetnički izraz ovog rock/metal četverca. 

Frontmen sastava, Strahinja Cerovina, navodi da je saradnja izmedju članova benda počela u vreme njegovog poslovnog boravka u Japanu. Tokom razmene ideja, kako ističe, stvorena je vizija onoga što će postati BES.

Zanimljiva je to priča, i ja ću ukratko probati da je opišem, kaže Strahinja. Putem poruka, prvo smo se čuli gitarista Saša Friš i ja. Nakon neformalnog razgovora, posle jedno 20 minuta kuckanja, došli smo do tog ključnog pitanja: „Da li bi možda pevao? Imam neki projekat, pa me zanima da li bi se pridružio?“ I naravno, moj odgovor je bio da bi hteo da pokušam, pod jedinim uslovom – da pevanje bude na srpskom jeziku. Brzo smo se složili oko toga, a zatim mi je dodao da bi u grupi svirali još i Bandi i Luka.Tako nastaje bend BES. Ubrzo posle toga sam mu poslao i snimak u kojem pevam prvu strofu i refren sadašnje pesme „Svetionik“. Nakon 20 minuta stiže i riff…

I tu je, nekako, sve već bilo zapečaćeno, ističe Strahinja.

Foto: Mladen Mitrinović – Ɖo

Koliko, i na koji način svako od članova benda doprinosi finalnoj formi pesama? Kakva je vaša muzička interakcija?

Mislim da svako doprinosi , i da svi stvaramo i pomažemo jedni drugima u realiziciji ideja. Ne postoji doza egoizma, što je sjajno. Svakako da su četiri glave pametnije od jedne, i toga smo svesni. Mislim da, što se tiče interakcije izmedju muzičara i ideja kako bi trebalo da zvučimo, vrlo smo „promenjivi“. Prelazeći iz jedne u drugu pesmu, slušaoci će čuti da smo to mi, ali i da volimo da „šaramo“. Nismo žanrovski ograničeni, i možda, baš na nekoj od sledećih pesama, posle albuma „Periferija ljudskosti“, skočimo u neke nesvakidašnje vode, i „zaplivamo“.

Da li smatraš da muzika koju stvarate, može da prenese poruku? Na koji način umetnost može da probudi svest, i odgovornost pojedinca prema planeti?

To zavisi od onoga ko je sluša. U našem slučaju se služimo tekstom, kako bi pokušali da otvorimo oči, nadamo se, onima koji slušaju. Bend ima angažovane tekstove putem kojih se trudimo da vratimo na pravi put normalnog čoveka. Trudimo se da približimo realne probleme ove naše „periferije“, koju treba da ostavimo i pokolenjima posle nas. Nadam se da ćemo u budućnosti imati i veselijih tekstova, i ako se to desi, onda je nesto definitivno krenulo na bolje.

Drugi singl sa predstojećeg albuma Periferija ljudskosti“, nosi naziv “Budi svoj“. Koliko se u samom nazivu pesme nalazi i smisao bavljenja umetnošću?

Jedino ako si svoj, ako slediš sebe i radiš na sebi, nešto će krenuti da se dešava onako kako ti to želiš. Naravno da posle rada dolazi i zadovoljstvo koje je taj rad i doneo. Nikada čovek ne treba da bude ono što nije, i da pokušava da se asimiluje, ako to zaista nije on i ne vidi sebe u tome. BUDI SVOJ i sigurno ćeš se osećati dobro, navodi Strahinja.

Pesma „Svetionik“ je prava rock oda Ljubavi. Koliko je Ljubav promenila tvoje vidjenje sveta? Da li te je, i u kom smislu izgradila u još bolju, ili bolje reći – kompletnu ličnost?

Svako osećanje u jednoj epohi života, dobije vrlo bitno značenje. Osećanja nas čine komletnijim osobama. Ljubav je „šareno“ osećanje. Da pojasnim malo – možes voleti mamu, tatu, ženu, dete, muziku, sliku… Sve te vrste ljubavi prave jednu veliku celinu, i sigurno da menjaju čoveka na bolje. Svako voli kada se oseća voljen i kada voli, a onaj koji to poriče je lazov.  Pesma „Svetionik“ predstavlja jako sažetih 5 godina mog života, i kao trijumf tom periodu je rodjenje moje devojčice Anje. Pesma je vrlo lična, i meni znači puno.

Da li bi mogao da pokušaš da opišeš svakog člana benda? Šta svako ponaosob donosi muzici BES-a?

Hajde da probam da dočaram to ovako:

Friš:  Kreativac, pun rifova i pozitivne energije. Neprekidni nalivi ideja, i svakako jedan od najpožrtvovanijih. Da li treba, uopšte, da bilo šta kažem za sviranje gitare… Konstantno se dopunjujemo tekstovima. Tamo gde jedan od nas stane, drugi samo nastavi.

Bandi:  Sjajan sa svim vrstama spravica i opreme koju koristimo. „Iscedi“ maksimum iz svake tehnikalije koju koristimo. Jednostavan za saradnju, i čvrsto stoji sa obe noge na zemlji. Što se tiče basa, ne moram da pišem hvalospeve za EL PROFU.

Luka:  Sila sa Tare!!! Buldožer, i tačan kao sat. Naravno, isto tako pun ideja, kada je u pitanju njegov instrument. Sve u svemu – profi.

Foto: Mladen Mitrinović – Ɖo

Gde ste snimali pesme, i ko su ljudi koji su radili sa vama u studiju?

Sve smo snimali sami, a pomogao nam je PIK iz studija ROAD da malo to domiksamo i da zvuči kako to sada zvuči. Studio u kojem smo snimali se zove KAMENOLOM. 

Da li ćete objavitii još neke singlove pre samog objavljivanja albuma?

Da naravno, imamo u planu da „izbacimo“ još jedan spot koji se trenutno montira za pesmu „Krah“. A posle toga, bar još jedan ili dva, i album. Nadamo se da ćemo i ostale pesme da objavimo u nekom video formatu.

Miks i mastering pesme Budi svoj potpisao je Dragan Alimpijević – Pik, dok je produkciju radio sam bend. Produkcija video spota je poverena ekipi “Hičkok i sinovi” uz, kako se navodi, veliku pomoć studija „Berar“. Za montažu i režiju spota, zaslužan je Bojan Horvat.

Produkcija video spota za pesmu Svetionik: Studio Hičkok i sinovi. Kamera: Goran Biševac i Mladen Mitrinović. Montaža: Goran Biševac i Saša Friš.

Članovi benda, poznati su publici na ovim prostorima, a svirali su u mnogim afirmisanim bendovima: Pero Defformero, Concrete Sun, Divlje Jagode, Ritam Nereda, Brat, 357, Grate, Piknik, Armageddon…

BES: Strahinja Cerovina – vokal; Saša Friš – gitara; Andraš Išpan – bass; Luka Jelisavčić – bubnjevi.

https://www.facebook.com/periferijaljudskosti/

#bes #svetionik #budisvoj #periferijaljudskosti #strahinjacerovina