Dejan Gvozden – Muzika kao Ljubav

„Voleo bih da svet izgleda kao u Lenonovim pesmama.“

Dejan Gvozden, frontmen sastava Kristali je polovinom decembra 2020, u saradnji sa kućom „Menart“ predstavio novu verziju samostalnog singla „Svedok Jutra“. Autor teksta i muzike je Dejan, dok je aranžman uradio Vladislav Dopudja. Ovih dana, Dejan paralelno radi na još jednoj novoj kompoziciji, a u planu je i video spot za pomenutu pesmu.

Kako umetnik navodi, prvi solo album izaći će polovinom naredne godine.

Kompozicija „Svedok Jutra“ je dokaz da su najlepše emocije uvek najbolji pokretači. Album, kako je najavljeno, pojaviće se polovinom sledeće godine. Kakva emocija ga prati, i kakve pesme nosi?

Pesme za predstojeći album su još uvek u nastajanju. Neke od njih su starije ideje koje nisam iskoristio, a ostale će tek nastati u procesu snimanja albuma. Iz iskustva znam da najbolje pesme nastaju pri snimanju albuma, zato što imaš širu sliku i uđeš u formu.

Pesma je jako lepo prihvaćena, kako od strane publike, tako i od strane medija. O njoj, kao i o tvom solo albumu, pisalo se i van našeg govornog područja. Koliko ti je neobičan ulazak u solo karijeru, i koliko se tvoje dugogodišnje iskustvo rada sa bendom Kristali odslikava na solo albumu, i u kom smislu je tako?

Nije jednostavna odluka da se otisneš u solo karijeru, potrebne su godine iskustva i poznavanje čitavog procesa. Malo je pomogla i trenutna situacija gde nema više koncerata, i to mi je dalo prostora da se posvetim studijskom radu i stvaranju. Naravno da jedva čekam trenutak da zasviram sa Kristalima, ali vreme ne treba trošiti na čekanje.

U današnje vreme, kada su „na ceni“ vrlo često instant vrednosti, instant kultura, i instant emocije, koliko je teško ostati svoj u umetnosti kojom se baviš? Vezano za to, da li bi mogao da radiš stvari pod pritiskom, i da li bi mogao da praviš kompromis u muzici?

Nije teško, meni je muzika pre svega ljubav i zadovoljstvo. U tom smislu nisam spreman na kompromise, a pritisci i rokovi uvek postoje.

Da li se u današnjem  svetu nazire nešto drugo osim „bluza“, pri tom ne mislim na muzički pravac, već se vezujem  za tematiku albuma Kristala iz 2013. Gledano iz tvog ugla, šta je to što ti najviše nedostaje kada je današnja muzička scena u u pitanju? Shodno tome, šta je to što je čovečanstvo izgubilo najviše? Da li se to može nadoknaditi, i šta je potrebno da bi bilo bolje, iz perspektive jednog umetnika?

Civilizacija je trenutno u početnoj fazi tranzicije. Svima je jasno da ovakav način življenja ne može dugo potrajati, a opet nismo sasvim spremni da ga se odreknemo. Ja sam stari hipik i voleo bih da svet izgleda kao u Lenonovim pesmama. Muzika se kao i sve ostalo, promenila. Nema više pokreta u muzici kao nekad, ona sada je okrenuta pojedincu ili masi.

Sećam se da je Jugoslav Pantelić (današnji direktor Jugoslovenske kinoteke),  u okviru jedne muzičke emisije najavio Kristale kao bend koji svojom muzikom ljudima ulepšava život. Pretpostavljam da je lep osećaj kada kao autor čujes nešto takvo.. Iako svaki album Kristala nosi odredjenu emociju u lirici, ono što se oseća u melodijama je vedra „nota“. Isti slučaj je i sa tvojom novom kompozicijom, a pretpostavljam, i solo albumom.. Da li je nada nešto što nam je uvek potrebno, i šta je to što tebe najviše raduje ili pokreće, dok stvaraš?

Uvek sam se trudio da muzika koju pravim bude pozitivna i optimistička. Nisam pristalica “kukanja”, iako znam da naš narod više voli takve pesme. Svakako je teže baviti se pozitivnim stvarima tamo gde su retkost.

Pri stvaranju muzike najviše me raduje to što radim ono što sam celog života maštao.

Kako ti se čini trenutna situacija, kako na domaćoj, tako i na svetskoj muzičkoj sceni? Šta ti je trenutno interesantno?

Muzička industrija je trenutno zaustavljena, nema jednog velikog izvora zarade, a to su koncerti.To naravno nije dobro i svima nedostaje, ali je možda prilika da se pojave kvalitetnije pesme.Zanimljivo je i to što su muzičari počeli da stvaraju sami u svojim studijima bez velike ekipe saradnika, muzika je nekako izvornija, bliža umetnikovom viđenju.

Koji su to bendovi i muzika koju ti privatno slušaš, i koja te je izgradila, ne samo kao umetnika, već i kao ličnost? Da li veruješ u to, da smo svi upravo ono sto slušamo?

Verujem da je čovek ono što sluša. Svi koji slušaju sličnu muziku su takođe slični u duši. ps. tako uređujem listu prijatelja na Facebook-u 🙂 Trenutno slušam Beck-a i njegov album „Hyperspace“.

Pretpostavljam da i Kristali nastavljaju sa radom kada prodje ova globalna situacija… Da li ima nekih nagoveštaja što se tiče samog benda?

Naravno, puno mi nedostaje druženje sa bendom, putovanja, koncerti i susret sa fanovima! Priča Kristala još nije završena!

Beogradski pop rok sastav Kristali, nastao je u januaru, 1993. godine. Osnovao ga je basista i pevač Dejan Gvozden, gitarista Zeljko Markuš. Nakon prvog, veoma uspešnog  singla „Dva Metra“, u grupu je došao basista Milan Popović, i trombonista Nenad Potije. Prvi album Kristali  je objavljen 1994. godine, pod etiketom izdavačke kuće L.V.O.  Na njemu su se našle pesme: „Dva metra“, „O, kako si lepa“, „Znam“, i „Osmi dan“.  Drugi studijski album, Dolina ljubavi objavljen je u aprilu 1997, za Metropolis records, a veliki uspeh su postigli pesmama „Talasi“, „Novi Dan“, „Hajde, hajde“… Godine 2001, grupa je objavila treći studijski album pod nazivom Sve što Dolazi, za PGP RTS, a kao novi članovi pojavili su se basista Aleksandar Šišić, bubnjar Bojan Dmitrašinović, a Gvozden je postao i ritam gitarista. Izdvojile su se pesme „Ustani kreni“ , „Menjam se“, „Moje Srce“… Četvrti album Samo Bluz objavljen je  u martu 2013. godine, pod etiketom PGP RTS-a.  U januaru 2014, grupa je objavila singl „Divan dan“ , dok je koncertom u Domu Omladine u Beogradu, u oktobru, 2014. bend proslavio 20 godina postojanja.

Grupa je tokom prethodnoh godina bila aktivna u stvarnju pozorišne i filmske muzike. Neke kompozicije našle su se, u medjuvremenu, na kompilacijskim izdanjima kuća Metropolis Records, i Multimedia Records.

Članovi benda: Dejan Gvozden, Mladen Radovanović, Marko Orlović, Željko Markuš.

Bivsi Članovi : Željko Markuš, Milan Popović , Bojan Dmitrašinović, Nenad Potije Ernest Džananović, Aleksandar Šišić, Dejan Kostić, Dejan Škopelja, Ivan Krstić, Ratko Ljubičić, Predrag Manov, Branko Karapandža, Jovan Petrović i Bojan Marjanović  

FB:Dejan Gvozden

IG: gvozdendejan50

MENART IG: http://bit.do/Menartig

MENART FBhttp://bit.do/Menartfb

www.menart.rs

#dejangvozden #kristaliband #svedokjutra #singl #soloalbum #menart