GRIMM – Euridika

Sastav Grimm, objavio je video za kompoziciju „Euridika“. Pesma se nalazi na albumu Iza Tišine, koji je 2016. godine objavljen za izdavačku kuću Miner Records. Frontmen sastava, Nebojša Djukanović navodi da je za premijeru odabrao simboličan trenutak, ali i dan prividnog poravnanja putanja dve planete – Jupitera i Saturna.

„Tempirao sam premijeru za 21.12, ali se nadam pobjedi tople stvaralačke i osjećajne energije nad užasnim vremenom koje nas je zarobilo u neshvatljiv gubitak slobode. Kao da je i Corona simbol gušenja čovječanstva, vjerovatno tu da kazni čovjeka za sva njegova neprirodna i sebična nedjela. Još uvjek mislim da je mnogo više dobrih nego loših među ljudima, ali da oni loši baš i naprave ogroman „belaj“, i onda su potrebne godine da bi se ispravilo ono što su uzeli ili uništili. Nadam se da ova godina nosi preokret.

Pjesma Euridika jeste parafraza legendarne mitološke priče, ali je svjesno uzeta kao simbolizam jedne Ljubavi koja se razvijala kada joj nije ni mjesto ni vrijeme, koja je bila lijepa na svoj način, ali nije imala budućnost. Ima autobiografskog u njoj, i naravno, ona je neka vrsta podsjetnika na pređeni put, na trenutak u kom se vrijeme zaustavilo bar na čas.

Autor navodi da je snimak specifičan, jer ga je članica benda Grimm, Ivana Janković, „zabeležila“ telefonom tokom snimanja novogodišnjeg tv programa RTCG, povodom Dočeka 2018.

„S obzirom na to da nije loše ispalo, odlučio sam da ga ovjekovječim.“ Nebojša ističe da su nove pjesme spremne za studio, dok se na nekima već intezivno radi. Pri tom je izrazio nadu da će biti objavljene u proljeće sledeće godine, ako sve, kako kaže, bude bilo kako treba.“

Sastav Grimm, nastao je 1999. Do sada su objavljena dva albuma: Neomeđeni (Muzička Asocijacija Crne Gore 2008), i Iza Tišine (Miner records 2016), a snimljeni su i novi singlovi. Grupa je učestvovala u finalu izbora za predstavnika Pesme Evrovizije Srbije i Crne Gore sa kompozicijom “Uspavanka”, a nastupila je i u finalu istog takmičenja za Crnu Goru – 2007, i 2008. godine. Pevač i kompozitor benda Nebojša Djukanović, učestvovao je i na takmičenju Montevizija, 2005.

https://www.facebook.com/bandgrimm/

#grimmband #nebojsagrimmdjukanovic