Ivan Maksić EVL – Muzika Kao Krug Ideja

Basista, kompozitor i gitarista, Ivan Maksić EVL, poznat je po radu u bedovima različitih žanrovskih opredeljenja. Kompozitor je black metal sastava Vergel, a svirao je i sa bendovima Last Funeral, Litter Infection. Od 2012. do 2019. nastupao je sa grupom Bombarder, sa kojom je snimio jedan studijski album, i sa kojom je svirao na brojnim festivalima u regionu. Kao live session muzičar, nastupao je sa grupom Vehementer, a svirao je i sa bendom Deca Apokalipse. Osnovao je i grupu Proja, u kojoj se bavi komponovanjem i sviranjem tambure. Autorska muzika ovog etno jazz sastava bazirana na spoju srpske tradicionalne muzike i savremenih muzičkih pravaca. Bend je 2015. nastupio na poznatom Nišville jazz festivalu. Trenutno radi na, kako navodi, novom black/death/doom/heavy metal muzikom projektu. Od nedavno je član postave  black metal sastava Oskrnavitelj, sa kojom je zvanično,  prvi put nastupio u avgustu ove godine, na festivalu Slovenski Sumrak, u Velikoj Plani.

Kakve ustiske nosiš sa festivala? 

Ivan: Oskrnavitelj je imao nekoliko nastupa ranije, a ovo je bio moj prvi zvaničan nastup sa njima, i drago mi je da je to bilo baš na ovom festivalu jer je publika bila baš ona koja sluša metal muziku, i moglo se videti i osetiti da su uživali u nastupima sva tri benda. Dolazili su ljudi iz različitih gradova Srbije, to pokazuje da metal još uvek ima snagu i pored toga što mediji ne promovišu tu vrstu muzike kao nekad. Meni je lično bilo mnogo drago kada sam u publici ispred sebe, kao podršku, video neke od osnivača nekoliko naših metal bendova, a jedan od njih, Mikica Marić iz benda Bethor, je uveličao nas nastup time sto je duvao velike plamenove sa baklje ispred nas na bini. Meni je to bilo wow, jer nisam unapred znao da ce se to desiti.

Da li se medju učesnicima i publikom na festivalu, osećala zelja za svirkama ovog tipa?

Ivan: Primetio sam da su bendovi bili nestrpljivi da izadju na binu i otpraše svoje, što dovoljno govori o želji da se to sve proživi sa publikom na najbolji mogući način.

Bend Pustoš sam prvi put sam slušao uživo, i mogu reći da mi je drago da na sceni imamo takav podmladak, ispred kojeg je svetla budućnost, kroz posvećenost koju poseduju.

Infest sam slušao više puta i mogu slobodno reći da su na ovom nastupu zvučali najbolje do sada, i sto se tiče zvuka i sto se tiče uvežbanosti. Nije slučajno da su tako dobri uživo, zaista su redak bend koji prethodnih 20ak godine ne staje ni sa izdanjima ni sa nastupima, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Organizacija festivala je bila odlična, ispoštovali su sve dogovore, i bila je prijatna atmosfera. Hvala im.

Ivan Maksić EVL

Vezano za to, sledi još jedno interesantno dešavanje – 29. u Beogradu, i 30. septembra u Novom Sadu, gde takodje nastupate, sa grčkim bendom. Kako su predvidjeni koncerti, i šta će Oskrnavitelj sirati?

Ivan: Ostvaren je prijateljski kontakt sa bendom Nihilism, i pozvali su nas da im se pridružimo na dva koncerta u Srbiji. Postoji mogućnost da će biti i nastupa sa njima u Grčkoj, što bi bilo zaista odlično. Kao i do sada, Oskrnavitelj će na ova dva nastupa svirati ceo svoj prvi album, a u Novom Sadu ćemo imati i mali dodatak, jer ćemo odsvirati i jednu obradu benda Darkthrone, koju će otpevati gost iznenadjenja, da ne otkrivam sad bas sve..

Kada je u pitanju tvoj bend, reci nam nekoliko stvari o njemu – da li se ograničavate bilo kakvim žanrom, i šta je to što karakteriše vaše kompozicije?

Ivan: U ovom trenutku usmeren sam na dva koloseka sto se tiče mojih metal bendova/projekata. Sa Vergelom koji je nastao 2001 godine uvek smo bili orijentisani najviše ka black metalu žanru. Sa druge strane, ove godine su nastale neke ideje za pesme koje nisu u žanrovskim okvirima Vergela, pa ću iz tog razloga napraviti drugi projekat, koji će verovatno uskoro dobiti i svoje ime. Mogu slobodno reći da se tu prepliće puno žanrova: black, death, doom, heavy metal.

U suštini tu su žanrovi koje aktivno slušam prethodne dve decenije, stoga i nije čudno da se sad to sve uliva u muziku koju stvaram. Zaista sam uzbudjen oko toga.

Da li imate u planu i objavljivanje albuma i promociju, i kakav vam je scenski nastup?

Ivan: U toku je završetak omota za bend Vergel, za naše izdanje “Hermetic Aspect” na kojem će biti 3 pesme, ukupnog trajanja oko 16 minuta. Trenutno smo u pregovorima sa inostranim izdavačima. Kada ovo izdanje ugleda svetlost dana, videćemo u kom pravcu će se dalje ići sve, posto bend već duže vreme nije aktivan koncertno. Za sada nemamo ništa u planu što se toga tiče.

Vergel

Po čemu se Vergel razlikuje, kada je u pitanju stil sviranja?

Ivan: Kada je Vergel u pitanju, ono što je verovatno drugačije od drugih bendova sa nase scene jeste energija, barem su takvi komentari publike bili posle naših nastupa, za njih je to bila neka nova energija. Mislim da nas sve i kao ljude i kao stvaraoce najbolje opisuje energija koju posedujemo i sa kojom nešto radimo. Zaista nikad nismo pratili aktuelne muzičke trendove, koji su prisutni čak i u metal muzici, već stvaramo isključivo muziku koja se nama lično dopada. To je ujedno najbolji i najbliži mogući opis.. Mi cemo kao bend svojoj muzici dati i originalan scenski prikaz kada se koncertno aktiviramo.

Za kraj hteo bih da se zahvalim za ovaj intervju, kao i na tvojoj podršci svih ovih godina. Za mene je ovo jako radosno, jer sam prvi intervju sa tobom imao pre skoro 20 godina. Takodje zelim ti puno srece i uspeha u daljem radu.

#IvanMaksićEVL #Vergel #OskrnaviteljBand #Bombarder #Proja #Metal #Rock #JazzEthno