Karusel – Festival Ambijentalne i Etno Muzike

Od 26.jula do 03.avgusta ove godine, u Čačku će biti održan Festival ambijentalne i etno muzike Karusel. Ova, programski jedinstvena muzička manifestacija postoji od 2009.godine.

Prema rečima autora i osnivača, Dušana Darijevića, glavni program imaće četiri koncepcijski različita koncerta, koja će biti održana 26, 27. jula, i 03.avgusta.

„Prvi put, koncerti će se odvijati u prelepom, obnovljenom prostoru Atrijuma Doma kulture, a koncert  02.avgusta, iz tehničkih razloga se održava u velikoj sali Doma kulture. Početak svih koncerata je u 20 časova.

Iz poznatih razloga prošle godine nije  održano 12. festivalsko izdanje, tako da  publika ove godine ima priliku da prati deo prošlogodišnjeg festivalskog programa i izvođače odabrane za 13. izdanje festivala pod sloganom KONTAKT. Osnovni koncept je spoj mladosti i iskustva, tradicionalnih muzičkih formi i savremenog muzičkog izraza.“

Darijević navodi da prvi koncert preispituje različite jazz forme aktuelne na beogradskoj i srpskoj sceni.

„Početak manifestacije uključuje mlade koji su tek zakoračili putem slave (Gorica & Grooveheadz, Bosque Sound Community) i iskusnog jazz pijanistu Aleksandra Jovanovića Šljuku.

Drugo veče nudi na jednom mestu svu raskoš muzičkih žanrova koje festival predstavlja od etno jazza sastava EJO do autorske i bluz muzike Raven Katz & Katarine Pejak do spoja freejazza, instrumentalne, ambijentalne muzike Fish in Oil.

Treće veče, na koje smo posebno ponosn, nudi klavirsku muziku Filip Glasa i Erik Satija u izvođenju Branke Parlić i scensko muzički performans Alice in WonderBand, telo kao instrument uz pesme iz bogatog muzičkog nasleđa balkanskih naroda.“

Završno veče predstavlja osvrt na novi rok izraz, potpuno različita tri izvođača, od eksperimentalnog gitarskog zvuka Uroša Kostića do americana zvuka sastava Glib do tvrdog mladalačkog zvuka grupe Midlsex. Ukupno 12 izvođača iz Srbije deset i dva iz SAD.“

Kako autor festivala navodi, prateći program imaće u ponudi  tradicionalne muzičke radionice.

„DRUM ROOM, radionica perkusija, koju vodi Aleksandar Alempijević, prvi put u novom prostoru dvorište Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis, od 28 – 30. jula od 19 – 21.sat. Radionica za sve uzraste i nivoe poznavanja perkusija, a od 04 – 06.avgusta u istom prostoru i istom terminu održava se GITARA NA STO načina – radionica koju vodi student FMU , Kosta Jovanović.

Izložba fotografija koja prati festivalski život tokom trajanja festivala, Aleksandra Alempijevića, biće otvorena 10.avgusta u srednjem holu Doma kulture u 20h.

KARUSEL U GOSTIMA program u saradnji sa Kulturnim centrom iz Gornjeg Milanovca u ovom gradu se održava u septembru (koncert i izložba fotografija).“

Moto ovogodišnjeg festivala Karusel je KONTAKT, kaže Dušan Darijević.

„Upravo zbog situacije koja je izazvala epidemija i traje više od osamnaest meseci, u kojima smo bili uskraćeni za KONTAKT u punom smislu te reči, i shvatili koliko nam kontakt nedostaje u svakodnevnom, ali i životu vezanom za kulturu i umetnost. Logičan je bio izbor ideje Marije Radojičić i ideje za plakat, Đorđa Vukadinovića.“

Izbor prostora za koncertna dešavanja Atrijum i velika sala Doma kulture su u potpunom sladu sa epidemiološkim merama, ističe Darijević.

„Prostor na otvorenom omogućava distancu između izvođača i publike, same publike, prostor za stajanje i sedenje i mogućnost da se sa dovoljne udaljenosti prate koncerti ne stvarajući bilo kakvu gužvu gde nije moguća distanca. Broj prisutnih je ograničen do 500 posetilaca. U Velikoj sali, prisustvo uz maske i korišćenje svakog drugog mesta u Sali (330 od 683 mesta).“

Organizatiri festivala Karusel su Asocijacija za umetnost i kulturu Karusel i Turistička organizacija Čačka, a pokrovitelj je grad Čačak.

https://www.facebook.com/Karusel-172228116263706

#DusanDarijevic #Karusel #DomKultureCacak #GradCacak #TOCacak