Mišo Petrović, Baobab: Važna je Iskrenost

Baobab, fotografija: Rajko Đuković

Ariljski rok sastav Baobab, objavio album “Zamka”. Na ostvarenju se nalazi dvanaest pesama, koje su prema recima gitariste i pevača Modraga Petrovića, stilski približne prvom albumu benda, čiji se muzički počeci vezuju za 1993. godinu. Grupa Baobab je objavila i spot za kompoziciju, U Malim Stvarima.

Čestitke na objavljivanju novog albuma, kao i na novom singlu. Muzička kritika uveliko karakteriše album kao najkompleksnijie ostvarenje grupe Baobab, do sada. Da li se slažete sa tom konstatacijom, i u čemu se ona ogleda?

Mišo Petrović: Hvala! Ideja je bila da album snimimo uživo u studiju, samo gitara, glas i bubnjevi, da prenesemo pesme u svom najogoljenijem obliku, pa i jesmo tako uradili i to je funkcionisalo jako dobro, a onda smo počeli da dodajemo nove nijanse i stvari su postajale komunikativnije… Svaki album Baobaba je u dobroj meri bio improvizacija, ali, sa ovim smo nadmašili sebe, u tom smislu. Mislim, to je i dalje sve jako direktno, možda je nešto kompleksnije od nekih drugih naših izdanja.

Mnoštvo emocija su sastavni deo svake, od dvanaest pesama. Da li je iskrenost u iskazivanju emocija možda i najbolji put u pronalaženju odgovora na večito pitanje dostizanja ljudske, ali i umetničke slobode? Da li se može reći da ste ovim albumom, na neki način, pronašli bar delić slobode, i na koji način se ona maifestuje?

Petrović: Ne znam… svaki put kada nađemo vremena da se bavimo onim čime ne moramo, na neki načim postajemo slobodniji, u mom slučaju to je muzika… ipak, granice sami postavljamo… Pesme nekada nađu mene, ja ih samo zabeležim onakve kakve jesu. Da li je to podsvest ili nešto drugo, ne znam. Nekada se desi da ja vodim taj proces. Potrebna je iskrenost u svemu što se radi, mislim da to pravi razliku, ne toliko u samoj konačnici, koliko u samom osećaju ispunjenosti. Ništa se na ovom albumu nije našlo da nije tako.

Gde ste snimali album ‘Zamka’, i da li vam je pošlo za rukom da kroz sam process snimanja, na najbolji način kanališete svoju koncertnu energiju? Kako ste zadovoljni rezultatom?

Petrović: U Krčagovu u staroj kasarni, Ivan Blagojević Njufko, koji je jedno vreme svirao bubnjeve u Baobabu nam je izašao u susret, tako da smo u njegovoj prostoriji snimali uživo bubnjeve i gitare, nasnimavanja smo radili u studiju kod Luke Jelisavčića. Luka je snimao i producirao album, mislim da je dosta verno preneo naš zvuk. Da, i Luka je jedno kratko vreme svirao bubnjeve u Baobabu, i on je bubnjar, tako da na ovom albumu ima dosta bubnjeva.

U bend se nakon deset godina vratio bubnjar, Ivan Ikonić. Šta je njegov povratak doneo kada je u pitanju novi album, ali i kada je u pitanju sam rad benda?

Doneo je dosta toga i u muzičkom i u logističkom smislu. On je talentovan i harizmatičan, dugo smo svirali zajedno, i to se čuje u našem muziciranju.

Ko je još učestvovavo u nastajanju albuma?

Petrović: Rajko Đuković, naš novi basista, postao je deo Baobaba pred sam kraj snimanja albuma, tako da je na ovom albumu svirao u par pesama, Aleksa Nenadić je svirao bas takođe u par pesama, jako talentovan muzičar, Goran Jevtović nekadašnji višegodišnji član benda je pevao prateće vokale, malo ko može da peva kao Goša, Boris Eftovski je svirao klavijature i Mikhail Meleshikhin je svirao trube, njih dvojica su odveli pesme na neki drugi nivo, Vanja Lazović, mlada umetnica iz Arilje je uradila dizajn omota, Luka je producirao, Rajko je uradio promo fotografije. Ivan Lončarević iz Pop Depresije je izdao album i davao neke dobre sugestije.

Objavili ste i spot za kompoziciju, U Malim Stvarima. Gde je sniman spot, i ko je autor? Vezano za novo ostvarenje, da li imate u planu promociju albuma uživo?

Mišo Petrović: Spot smo snimali jednim delom kod Ivana, to je Babina kuća, tu se odvijaju probe… legendarno mesto za rokenrol u Arilju ali i taj deo Srbije… Jedan deo smo snimali na Rzavu, našoj reci. Rade Popović je snimao, on je stari prijatelj i rokenrol saborac koji decenijama već živi u Americi gde se bavi video produkcijom, došao je u posetu rodnom gradu, nenadano, tako da nam je bilo drago da uradimo nešto zajedno iako nismo imali nikakv plan. Nadamo se koncertima i uvežbavamo se za njih.

Bend je blizu jubileja, tri decenije postojanja. Shodno tome, šta se promenilo tokom godina rada, a šta je ostalo isto, kada je u pitanju muzika benda Baobab?

Petrović: Zapravo, Baobab postoji od 1993. Dobro, bilo je tu dosta prekida u radu, tako da zvaničnih 31 godina izgleda vrlo robusno, ali realno nije to tako. Ne insistiram na tome. Mnogo se menjalo, ali u ovom preseku vremena mogao bih reći da je Zamka muzički mnogo bliža prvom albumu nego svom prethodniku.

Album ‘Zamka’, je dostupan na svim digitalnim platformama, YouTube i bandcamp-u

https://baobabarilje.bandcamp.com/album/zamka

https://www.youtube.com/MiodragPetrovic

#Baobab #Zamka #Rock #Album #Singl #U MalimStvarima