Nedelja Finskog Filma u Beogradu: Finske Priče o Ljubavi

Od sedmog do jedanaestog aprila ove godine, u Dvorani Kulturnog Centra Beograda, biće održana Nedelja Finskog Filma pod nazivom „Finske Priče o Ljubavi“ (Finnish Stories about Love). U okviru programa biće prikazano osam filmskih ostvarenja, a gosti manifestacije su Jaana Puskala, Amir Escandari, i Ville Jankeri.

Jaana Puskala je šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda. Dugo, posvećeno i znalački promoviše finski film, koji je dobrim delom zahvaljujući njenoj sposobnosti sve prisutniji na međunarodnoj festivalskoj sceni. Od 2010. u saradnji sa Kulturnim centrum Beograda i Ambasadom Finske organizuje Nedelju finskog filma.

Amir Escandari je rođen 1979. u Teheranu. Kada je imao sedam godina, njegova porodica je emigrirala u Jugoslaviju. Amir je odrastao u izbegličkom kampu u Beogradu. Početkom rata na ovim prostorima emigrirali su u Finsku, gde su dobili azil. U detinjstvu, otac mu je poklonio super-8 kameru pomoću koje je Amir snimio niz kratkih filmova. Studirao je filmsku režiju na Univerzitetu u Velsu, Njuport. Zanimaju ga teme socijalne otuđenosti i identiteta. Njegov prvi dugometražni film Pixadores svetsku premijeru je imao na najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amesterdamu i osvojio je više međunarodnih i domaćih nagrada. Ovim filmom otvorio je Nedelju finskog filma 2016. Ove godine Amir ponovo otvara festival, ovog puta kao glavni glumac u višestruko nagrađivanom filmu Aurora.

Ville Jankeri je diplomu mastera filmske režije stekao na Nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi (NFTS). Godine 2007. godine izabran da snimi kratki film u okviru konkursa Berlin Today Award i tako je nastala Poslednja želja, prikazana na Berlinalu sledeće godine. Njegov prvi dugometražni film Sixpack iz 2011, baziran na poznatom romanu Mika Riminena, postigao je uspeh i kod kritike i kod gledalaca. Njegov drugi igrani film Gold Diggers, iz 2016, imao je veliku gledanost u bioskopima.

Selektor Nedelje Finskog Filma u Beogradu, Stefan Arsenijević ističe: „Prošlo je neuobičajeno dugo, četiri godine, i verujem da ste se uželeli dobrog finskog filma. Pre dve godine, pred početak već spremljene bijenalne Nedelje finskog filma, bili smo prinuđeni da celu stvar otkažemo zbog korone. Ako je nešto dobro u svemu tome, to je da je sada pred vama najbolje od najboljeg finske kinematografije u protekle četiri godine. A pregršt je uzbudljivih ostvarenja nastalo u ovom periodu… U centru svih ovih različitih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva… Budite otvoreni i spremni na iznenađenja.“

Program otvara, kako se ističe, šarmantna i duhovita romantična drama Aurora, koja govori o nalaženju svog mesta pod suncem. Film je režirala Miia Tervo, a uloge tumače: Mimosa Willamo, Amir Escandari, Elá Yildirim, Oona Airola. Festivali i nagrade: Nagrada za najbolji film na Edinburg MFF; Nagrada za najbolju režiju na Atina MFF; Nagrade za najbolji film, režiju, glavnu glumicu, epizodnu glumicu, epizodnog glumca, scenario i kostim na finskim nacionalnim Jusi nagradama. Miia Tervo je nagrađivana rediteljka i scenaristkinja iz finske Laponije. Njen kratki film ,,Mala snežna životinja” nominovan je za nagradu Evropske filmske akademije, dok je ,,Nespretni mali znaci pažnje” prikazan na brojinim festivalima. ,,Aurora” je njen prvi dugometražni film.

Organizatori: Kulturni Centar Beograda; Finnish Film Foundation; Embassy of Finland Belgrade; Europa Cinemas

P R O G R A M:

Četvrtak, 7. 4.

20.00 Svečano otvaranje

AURORA, 106’

r: Miia Tervo

Petak, 8. 4.

18.00 PRVI SNEG, 82’

r: Hamy Ramezan

20.00 PSI NE NOSE PANTALONE, 105’

r: Jukka Pekka Valkeapää

Subota, 9. 4.

18.00 ČELIČNE DAME, 92’

r: Pamela Tola

20.00 ŠUMSKI DIV, 88’

r: Ville Jankeri

Nedelja, 10. 4.

18.00 IGRE MEĐU PRIJATELJIMA, 117’

r: Jenni Toivoniemi

20.00 TOVE, 116’

r: Zaida Bergroth

Ponedeljak, 11. 4.

20.00 SLEPI ČOVEK KOJI NIJE ŽELEO DA POGLEDA TITANIK, 82’

r: Teemu Nikki

Saznajte više na: https://www.kcb.org.rs/…/nedelja-finskog-filma-finske…/

#FinnishStoriesAboutLove #FinskePriceOLjubavi #NedeljaFinskogFilmaUBeogradu #KulturniCentarBeograda