Peca Popović – Treća Strana Ploče

Peca Popović, foto: Nebojša Babić

U organizaciji Kulturno – obrazovnog i Književnog programa Kulturnog centra Čačak, a u okviru programa Rokenrol vremeplov, u petak je u Velikoj sali pomenute ustanove, promovisana nova knjiga muzičkog novinara, Petra Pece Popovića.

Treća strana ploče, je novo pisano delo u tetralogiji Pece Popovića, koju je objavila Književna opština Vršac. To je nova esejistička knjiga o “svima onima bez kojih balkanski rokenrol ne bi bio ono što jeste”. Autor se u priči sentimentalno seća kako je rokenrol izgledao nekada.

O događajima koji su obelezili muzički i kulturni život u bivšoj Jugoslaviji, kao i o samoj knjizi, pored autora, govorio je i urednik izdanja – književni kritičar, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, i kako se ističe, Pecin dugogodišnji prijatelj, Mihajlo Pantić. U okviru programa pročitan je i tekst namenjen Peci, poznatog pisca Vladana Matijevića, koji je zbog svojih obaveza bio sprečen da učestvuje na promociji.

Promocija Knjige ‘Treća Strana Ploče’, autora Pece Popovića; Velika sala Kulturnog centra
u Čačku; Izvor: KC Čačak

Pričajući o knjizi, Peca Popovic se razotkriva ne samo kao svedok i učesnik dogadjaja, već i kao “duhovni i fizički pokretač značajnih momenata i pojava u istoriji kulture” našeg podneblja.

Kako sam kaže – imajući sreću da upozna najvažnije stvaraoce, ne samo na Rock&Roll sceni nekadašnje Jugoslavije, već i Evrope, autor je osetio svojevrsnu “obavezu da zapiše sve što je imao prilike da vidi, upozna, snimi…”.

Peca je tokom večeri istakao i važnost očuvanja muzičke scene, koja na sopstveni način priča treću stranu ploče: “stranu koja govori glasnije od svake druge strane”. Autor navodi da se upravo na toj strani kriju “bol, suze, tišina, strepnja, radost, smeh…” Nadovezujući se na temu, autor je rekao da nijedna “velika” pesma ne može da bude stvorena za pet minuta. Za kvalitetno umetničko delo, koje ostaje “za sva vremena”, potrebno je mnogo više od toga. Kao primer, naveo je sastave The Beatles i The Rolling Stones, koji se novim pesmama, i nakon 59 godina od početka karijere, smenjuju na prvim mestima svetskih top lista.

Rokenrol vremeplov su vodile urednice Kulturno – obrazovnog i Književnog programa, Verica Kovačević i Milkica Miletić. U muzičkom delu programa, nastupio je sastav De facto Duo: Miloš Nikolić i Aleksandar Stojanović.

Promocija Knjige ‘Treća Strana Ploče’, autora Pece Popovića; Velika sala Kulturnog centra,
Čačak

Poznati novinar, Petar Peca Popović, koji je tokom dugogodišnje karijere radio i kao urednik čuvenih časopisa Džuboks i Rok 82, kasnije Rok, naveo je da je emotivno vezan za grad Čačak. Iako je rodjen u Beogradu, veliki deo detinjstva proveo je na “uglu kod čačanskog Gradskog parka”, družeći se sa poznatim čačanskim rokerom, Borom Djordjevićem, kome je u tim prilikama donosio prve muzičke ploče. Peca je pisao i za Politiku, Politikin zabavnik, kao i za Blic i Sportski Žurnal. Radio je za Radio Beograd i Radio 101.

Kao novinar i urednik, Peca Popović je dao veliki doprinos na afirmaciji zabavne i rok muzike. Pomogao je i mnogim muzičarima na početku njihovih karijera: Zdravku Čoliću, grupama – Bijelo Dugme, Azra, Riblja Čorba, Bajaga i Instruktori, Poslednja Igra Leptira, i mnogim drugim.

Po ideji Pece Popovića, 28. avgusta 1977. godine, održan je besplatan koncert Bijelog dugmeta kod beogradske Hajdučke česme. To je jedan od koncerata sa najviše posetilaca u bivšoj Jugoslaviji.

Dobitnik je Nagrade „Stefan Prvovenčani” 2015. Godine.

Knjige:

Čuvar buvlje pijace, Književna opština Vršac, 2022.g.

Tragovi u beskraju, Književna opština Vršac

Proleća u Topčideru, Književna opština Vršac

Biti rokenrol, Službeni glasnik (Zajedno sa Mihajlom Pantićem)

Geografija Rasutog Srca

Rokopisi, Cepter book world

Peca Popović, foto: V. Danilov; Izvor: Kulturni Centar Čačak

Popović je naš nezvanični ministar povratka kulturi. Njegovo muzičko znanje je neograničeno. Peca je rođeni hroničar velikog vremena. (Vladimir Pištalo, u preporuci knjige, Proleća u Topčideru)

#PecaPopović #TrećaStranaPloče #KOV #KulturniCentarČačak