Promocija knjiga “Apokrifi po Lilit“ i „Spirala“

U sredu, 18. novembra, u Velikoj sali Studentskog Kulturnog Centra u Beogradu, biće predstavljene knjige „Apokrifi po Lilit“ i „Spirala“, ovogodišnjih dobitnika prestižne nagrade Stražilovo, Zdenke Valent Belić i Milana Gromovića.

Zdenka Valent Belić iz Novog Sada, glavna je i odgovorna urednica časopisa za kulturu i književnost „Nový život“, pesnikinja, esejistkinja, književni prevodilac i stalni sudski prevodilac za slovački jezik. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2000. godine. Doktorantkinja je na Katedri estetike Univerziteta Komenskog u Bratislavi od 2017. godine. Poeziju, prozu, eseje, kao i naučne kritike objavljuje u brojnim časopisima u Slovačkoj i Srbiji (Slovenské pohľady, Romboid, Orol tatranský, Nový život, Literárny týždenník, Letopis Matice srpske, Sveske, Naš Trag…). Prevela je mnogo knjiga poezije i proze. Dobitnica je nagrada za prevod i poeziju. Koautorka srpsko-slovačkog rečnika, organizator književnog savetovanja i članica Organizacionog odbora Medjunarodne naučne konferencije „Kulture, identiteti, književnosti“. Zamenica predsednika Društva Novosadskih Književnika.Radila je u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, a od 2012. zaposlena je i u Pokrajinskoj Vladi.

Objavljena dela: Imigranti u Vavilonskoj kuli (2017); Eterizacija van konTEKSTa (2018); Imigranti v Babylonskej veži (2018)

Zdenka ValentováBelićová

„Pesme koje su u zbirci „Apokrifi za Lilit“, rasporedjene u četiri ciklusa („Apokrifi po Lilit“, „Susreti“, „Mrak“, „Prolegomena za današnji dan“), podstiču čitaoca, nezavisno od njegove lične filozofije, na razmišljanje o temeljnim životnim principima i uvreženim stavovima. Već naziv zbirke nagoveštava teme kojima se autorka bavi u stihovima, a to su ustaljena pogrešna i zabludna uverenja koje pesnikinja prepoznaje, iznosi ih na videlo, zatim prezentuje sopstveni ugao pogleda i tako nastoji da čitaocima približi drugačiji aspekt istine, eventualno da proširi postojeće uvrežene stavove novim elementima. U pesmama se ujedno mistifikuju tabuizirane pojave o kojima se ne govori otvoreno ili se ne smatraju prioritetom. Stoga .prokletstvaʼ iz podnaslova zbirke ne moramo razumeti samo kao presudu ili osudu, već i kao izvitoperene, odnosno pogrešne životne principe koji uprkos tome istrajavaju stotinama, pa i hiljadama godina.“ Ana Margareta Lačok

Milan Gromović iz Čačka, diplomirao je 2011. godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Poeziju i kratku prozu aktivno piše od 2004. godine. Svoju prvu zbirku poezije „Bistre oči“, objavio je u Novom Sadu 2008. godine, sa Nebojšom Mladenovićem. Za promociju pesnikove prve knjige zaslužan je čačanski književni klub Dragoslav Grbić, čiji je Milan aktivni član. Kratke priče i poeziju Milan objavljuje na različitim literarnim sajtovima i blogovima. Poezija Milana Gromovića zastupljena je u somborskom književnom časopisu Avangard; u zborniku Poetsko ćoše; u zborniku Zaveštanja 2012, koji objavljuje društvo srpskih pisaca u Švajcarskoj; u časopisu Ljudi govore u Torontu, i u mnogim drugim.

Milan Gromović

„U poeziji Milana Gromovića motiv ovog naizgled nihilističkog „kovitlaca“ doveden je do usijanja. Gromovićeva „Spirala“ jeste nada u smisao i nadilazi krug i ciklično kretanje, poput „Privida kruga“ Milosava Tešića. U književnokritičkom osvrtu Nenada Grujičića ukazano je na simboliku ključnog motiva Gromovićeve lirike: „Simbolika spirale je bogata, otvorena za razumevanje sveta kao neprekidnog usavršavanja i dosezanja samih kosmičkih principa. Predstavlja životnu i božansku energiju, plodnost i rast, neprekidno kretanje (putovanje) koje daje mogućnost razumevanja i prihvatanja svih promena i novih ciklusa. Za koncept ovakve pesničke knjige naslov „Spirala“ potpuno je adekvatan i čini se, čak, jedini moguć.

Još jedan pokazatelj božanskog ishodišta u prvoj zbirci pesama Milana Gromovića prisutan je kroz motive freske i zografa. Naime, prvi ciklus zbirke „Spirala“ ima podnaslov „Prolog u priprati“, a prva pesma je „Ispred freske strašnog suda u crkvi u Kaoni“. Pesma je živo poetsko uvrežavanje čina stvaranja umetničke i duhovne tvorevine. Gromović je u ovoj pesmi približio i u istu ravan uokvirio srpskog / vizantijskog dijaka pred pergamentom sa savremenim piscem pred računarom, kao i zografa sa savremenim freskoslikarem.“

U programu učestvuju: Rastko Lončar – književni kritičar, Vesna Kapor – moderator i autori. Početak: 19h

#zdenkavalentbelic #zdenkavalentovabelicova #milangromovic