STVOR: Važno je održati Balans

Nakon objavljivanja singla Blue, beogradski groove/nu metal sastav Stvor, snimio je i video za kompoziciju “Nothingness”. Spot  je objavljen krajem septembra, 2021. godine, a pesma je snimana u studiju Blaze. Za audio produkciju i mastering bio je zadužen Miloš Mihajlović. Kako pevač i tekstopisac Vojislav Višić ističe, u planu su novi singlovi i spotovi, koji bi prema njegovim rečima, zaokružili drugi album benda.

Nova kompozicija „Nothingness“, naišla je na veoma pozitivne kritike od strane ljubitelja vašeg zvuka. Spot koji prati pesmu, takodje je produkcijski, na jako zavidnom nivou. Kako ste se snalazili tokom perioda pandemije, kako u vezi same realizacije spota, tako i u vezi rada na novom albumu?

Dolaskom pandemije, nažalost smo bili primorani da pronađemo alternativne puteve za rad. Dosta proba je propušteno, svirke su se svele na minimum. Pored pandemije, imali smo i promenu sastava u bendu, što je isto uticalo na bend. Vezano za spot, uspeli smo da stupimo u kontakt sa ljudima koji se bave animacijama i gde naše prisustvo nije bilo potrebno, pa smo tako odradili i Blue i Nothingness. Što se tiče rada na novom albumu, malo smo prešli na režim “rad od kuće”, gde su neke stvari snimane u kućnom studiju, a neke u studiju Blaze. Sve ove navedene stvari su nekako usporile bend, ali ne i sprečile da stvaramo, ističe Višić.

Pretpostavljam da vas je čitava „globalna“ situacija inspirisala da stvarate. O tome jasno govori, kako nova kompozicija, tako i vaš prethodni singl “Blue“.  U kojoj meri, kao umetnici, osećate te promene, i na koji način su one uticale na novu etapu u vašem radu?

Promene se osećaju na ličnom nivou, definitivno. Promene stvaraju emocije koje onda stvore prikaz istih kroz kompoziciju, kroz papir. Dosta stvari svesno, a čak i ono što nismo ni svesni da osećamo utiče na sve nas, pa onda sve te nagomilane emocije moramo izbaciti iz sebe kroz neki ventil, kod mene to može biti muzika, kod nekoga nešto drugo, i onda nam bude lakše. Trebalo bi održavati balans, jer ako nemamo to, čovek moze da pukne.

Jednom prilikom ste izjavili da je vaša ritam sekcija nosilac promena u samom izrazu benda. Kakav je lični utisak, i koliko ste zadovoljni novim pesmama, kako u produkcijskom, tako i u smislu ostvarenja vaše muzičke vizije?

Možemo reći da je Stvor evoluirao i dobio malo drugačiju sliku od momenta kada je nastao, jer se vremenom ljudi više kapiraju, otvaraju neke nove mogućnosti i traganje za nekim novim stvarima. Mogu slobodno reći da je i promena u sastavu isto tako uticala na otkrovenju novih dimenzija u radu. Produkcijom moramo biti zadovoljni, bilo bi malo bezveze da su novije stvari utanjile na produkciji u odnosu na ranije pesme. Valjda je i to deo evolucije.

Ono što je očigledno kada je u pitanju muzika benda „Stvor“,  je i jaka emocija koju vaše kompozicije nose. Da li je u današnje vreme teško ostati iskren – kako prema svetu, tako i prema sebi?

Sve pesme su jako iskrene, inspirisane su nekim sopstvenim momentima tokom života i doživljavanja sebe i okruženja. Stvor se uglavnom bavi mračnim stvarima. Postavljaju se pitanja i ponekad ima nade, ali Stvor će uvek pronaći nešto mračno u svemu tome. Isto tako, Stvor ostavlja prostor drugima da osete pesmu i da je svako doživi na sebi poseban način. Stvor je svoj, i biti svoj je životna odluka koja nema cenu.

Koliko se promenila situacija kada je u pitanju izdavačka delatnost, od perioda objavljivanja vašeg prvog albuma, 2016? S tim u vezi, koliko te promene utiču na bendove koji se bave ovom vrstom muzike?

Imali smo dosta problema sa prvim albumom u smislu kontrole sopstvenog sadržaja po medijima i tome slično, i generalno loše iskustvo u saradnji s njima. Nekako sam ostao sa utiskom da se izdavačke kuće kod nas slabo bave bendovima generalno. Bendovi zahtevaju mnogo više od ponuđenog. Trenutno tragamo za nekim boljim iskustvom.

Iskustva muzičara govore, da je za jedan bend jako važno da članovi grupe nose sličnu vrstu energije, kao i sličnu stvaralačku ideju. Na koji način svaki član benda Stvor doprinosi stvaranju vašeg muzičkog identiteta?

Može osoba da bude jako talentovana i da razvaljuje instrument ili pevanje, ali džabe ukoliko se naša shvatanja i stavovi ne poklapaju. Čak i talenat zahteva rad, tako da nije dovoljno ni samo biti talentovan. Ljude valjda privlači sličnost u stavovima. Ako mene pitaš, pre bih radio sa osobom koja je solidna u muzici a super lik, nego obrnuto. Što se tiče trenutne postave, mogu samo reći da ih volim.

Kako stoji situacija kada su live nastupi u pitanju, i da li, i na koji način planirate dalju promociju novih pesama? Da li nas očekuju još neki noviteti kada su u pitanju spotovi, ali i sam album?

Stvari su se daleko promenile od kada je virus krenuo da „jede“ ljude. Svirki u jednom periodu gotovo da nije ni bilo, a onda i kada je krenulo nešto da se dešava, mi nismo bili spremni zbog promena u bendu i nemanja proba. Planiramo mi svašta, i pesme, i spotove, i album, spremniji smo nego ikada, svira nam se, nedostaje sve, ali biće. Pogotovo će biti kada konačno završimo album.

Video: Luigi Florente

Groove/nu metal sastav Stvor, nastao je 2013. godine u Beogradu. Prvi album, koji nosi naziv benda, objavljen je za nezavisnu izdavačku kuću Take it or Leave it Records, 2016. godine.

Dosadašnji članovi benda: Vojislav Višić (vokal), Uroš Đorđević (gitara), Ilija Kojović (bas) i Ivan Blagojević (bubnjevi)

https://www.facebook.com/stvor.bg

stvor.bend@gmail.com

Audio production: Miloš Mihajlović (studio Blaze) https://www.facebook.com/musicmanufac…)

Video “Nothingness“: Luigi Florente (https://www.fiverr.com/luigiflorente)

Photo credit: STVOR

#Stvor #groovenumetal