Toni Merička: Hiljadu Emocija – Priče o Ljubavi i Ljudima

„Dragi čitaoče, na ovim stranama ispisao sam neke priče koje sam doživeo, ali i neke koje su mi ispričali prijatelji. U njima ćete pronaći savet, ili važnu životnu lekciju. Bićete u poziciji da se suočite sa mešavinom osećanja koja će Vas iznenaditi.“ (Toni Merička, Venti storie 1000 emozioni)

Toni Merička je učitelj borilačkih veština, i nosilac crnog pojasa u džudou. Stekao je stručnost i u oblasti logistike i transporta, ali je, kako navodi, rešio da „prati“ još jednu strast –  ljubav prema pisanoj reči. Napisao je dve knjige na italijanskom jeziku: Venti storie 1000 emozioni (Booksprint, August 6, 2016), i, IL DOLORE SCHIACCIATO DALL’AMORE. Jednu je posvetio ocu. Dobitnik je dve medjunarodne nagrade za pomenuta izdanja, a kako ističe, u pripremi je i treća, nova knjiga.

Toni Merička

Pored „Venti storie 1000 emozioni“, Toni Merička je napisao i knjigu DOLORE SCHIACCIATO DALL’AMORE, koja se, kako ističe, bavi preplitanjem dva sveta – sveta bogatih i siromašnih.

„Krajem šezdesetih godina, u malom mestu u Istočnoj Evropi, sudbina je spojila dve devojčice: šetogodišnju Maru, i sedmogodišnju Laru.“

Knjiga DOLORE SCHIACCIATO DALL’AMORE, kako autor navodi, opisuje životni put dve devojčice koje su sticajem životnih okolnosti rasle u Domu za nezbrinutu decu. Njihova dusevna bol, „izbrisana“ je ljubavlju koja je došla od strane bogate grofice koja nije imala dece. Grofica im je ostavila ogromno bogastvo koje nisu podelile, iz razloga što se jedna od njih udala za bogatog Amerikanca, i odrekla se nasledstva u korist svoje prijateljice.

Poreklom Slovak, Toni Merička se, nakon dvadeset godina života u tadašnjoj Jugoslaviji, preselio u Italiju, gde i danas živi i radi. Oni koji ga poznaju, ističu da u sebi nosi čitav splet ljudskih vrednosti, a dodaju i to, da ima karakter pravdoljubivog borca punog saosećajnosti za čovečanstvo. Autor izražava nadu da će prevodi knjiga Venti storie 1000 emozioni i Il dolore schiacciato dall’amore uskoro biti dostupni i domaćim čitaocima. Takodje navodi, da bi prema motivima obe priče, trebalo da bude snimljen i film.

https://www.unilibro.it/libri/f/autore/mericka_toni

Venti storie 1000 emozioni (Booksprint, August 6, 2016)

https://www.booksprintedizioni.it/libro/racconti-brevi/venti-storie-1000-emozioni

IL DOLORE SCHIACCIATO DALL’AMORE: Quando ricchezza e povertà (Italian edition)