Zlatko Obradović Zlaja – Kakva je Muzika, takvo je i Društvo

Nakon višegodišnje pauze, jedan od najstarijih heavy death metal bendova na domaćoj sceni – sastav Dead Joker, ponovo je aktivan. Prošle godine je u izdanju Grom Records/Dom omladine Kragujevac, objavljen njihov novi album „Ambiviolent“, a koncertna promocija najavljena je za subotu, 11. septembar, 2021. Koncert će biti održan u Domu omladine Kragujevac, u 21h. Kao gosti, nastupiće bendovi: Despite the Noise (Hardcore), Deadly Mosh (Trash metal), i Dishumanity ( d-beat hardcore punk). Na koncertu će biti predstavljen i novi član benda, Laza, dok dugogodišnji bubnjar Zlatko Obradović Zlaja, najavljuje da se povlači sa muzičke scene.

Zlatko Obradović, je široj muzičkoj javnosti poznat kao muzičar koji je postavio standarde, kada je u pitanju tehnika sviranja bubnja.

Tvoj stil sviranja je uticao na brojne muzičare. Na koncertu, ipak, najavljuješ da prestaješ da sviraš. Da li, na neki način, ostaješ u muzičkom svetu, i šta imaš u planu kada je muzika u pitanju?

Kao prvo, hvala što pratiš Dead Joker i dešavanja oko benda, i da ti zahvalim što na ovaj način daješ podršku ovom dogadjaju. Ujedno, želim  da pozdravim čitaoce tvojih stranica.

Što se tiče mog stila sviranja, pa šta znam… Više je bilo – da se u to vreme, i u tom trenutku, pojavio bend koji je drugačije svirao od drugih. Prvi smo „pucali“ taj neki Florida death metal, što je iziskivalo i „manijakalnog“ bubnjara… Igrom slučaja sam to bio ja.. (hahaha). Moguće je da sam „povukao“ neke klince da počnu sa sličnim pristupom sviranju bubnjeva, koji nimalo nije lak… Danas je sve jednostavnije, dostupno, imaš gde da vidiš, ima i ko da ti pokaže… Ne znam…  Lično – uživao sam svirajući i vežbajući do iznemoglosti.. Kao što stoji u najavi, tačno je da se opraštam od sviranja u bendu. Osetio sam da je trenutak za povlačenje, i da više ne nalazim zadovoljstvo u tome, tako da nisam želeo da kočim bend u svemu. Definitivno, što se tiče muzike i mene, biću samo publika… možda… Gledaću Dead Joker, uvek i svuda… hahaha…

Na koncertu će biti predstavljen novi bubnjar. Koliko poznaješ njegov rad, i kakvu vrstu energije on unosi u rad benda?

Da, tako je. Laza je novi bubnjar. Njega znam još kao klinca, koji je za kratko vreme, od jednog nestašnog deteta, sada izrastao u jako, jako dobrog svirača. Laza je, sem motanja po raznim lokalnim bendovima, i prve ozbiljne atrakcije zvane „Deadly Mosh“,  danas u Dead Jokeru…

On se savršeno uklopio u nov koncept benda, i u koncept novih pesama. Prilično doprinosi svemu, i vidim da je atmosfera u bendu na jako visokom nivou. Imao sam priliku da čujem par novih pesama, i definitivno je on „igrač“ koji može da odgovori tom izazovu.

Koncert koji grupa Dead Joker, planira za septembar je, izmedju ostalog, i promocija novog albuma “Ambiviolent“. Vaš stil je oduvek bio prepoznatljiv, kako studijski, tako i koncertno. Ipak, gledano iz tvog ugla, koliko se muzički izraz benda promenio od nastanka albuma “Venture”?

Koncert je bio u planu još prošle godine, ali su zbog situacije izazvane pandemijom, sve aktivnosti otkazane. Nadam se da ćemo napokon uspeti da  održimo koncert, i promovišemo ceo album.  Novim, tj. drugim albumom „Ambiviolent“,  Dead Joker nije bio skoncetrisan da to bude čist, klasičan death metal. Pustili smo mašti na volju, ali u pravom smislu te reči. Ima tu elemenata i thrash metala, ali i heavy metala. Jednostavno, nismo želeli da da nas death metal „ima u šaci“. Album je pravljen, čisto za nas… Nismo vodili računa da li ćemo razočarati stare fanove, niti smo imali zelju da pridobijemo nove. Radili smo onako kako mislimo da je najbolje. Nadam se  da smo uspeli u tome, zato što smo i lično zadovoljni – naročito slušajući komentare fanova, kao i ostalih ljudi, kompetentnih, kada je u pitanju ovaj muzički pravac.

Oni koji su preslušali novi album, kažu da je vrlo profesionalno snimljen – i kada je u pitanju zvuk, ali i kada je reč o produkciji i masteringu. Pored Ivana Ilića Ćilija, za to je zaslužan i poznati švedski metal producent Jens Bogren (Fascination Street Studios), koji već dugo radi sa poznatim bendovima. Kako si ti zadovoljan čitavom pričom? Kakvu energiju donosi izdanje “Ambiviolent“?

Licno sam PREZADOVOLJAN. Ono sto smo želeli, ostvarili smo. Odgovorili smo na naše dugogodišnje pitanje: Kako ce DJ zvučati posle „Venture“. Što se tiče Jens Bogrena, smatrali smo da samo on može da napravi baš onako, kako smo zamišljali da zvuči novi Dead Joker. Čovek je profi odradio posao, što se da i čuti.

Grupa Dead Joker je je bila dobro prihvaćena od samog starta, a imali ste i dosta ponuda iz inostranstva. Čak je i Nemačka izdavačka kuća, Klasma Rec. 2001. godine objavila reizdanje vašeg prvog albuma, pod nazivom “Act II”. Koliko ponuda ste uspeli da realizujete, i da li ste uvek na njih odgovarali na pravi način?

Bilo je svega i svačega, a što se tiče Klasma rec. i reizdanja, sve se desilo zahvaljujuci Ilketu, i ekipi West Force, koja je izdala naš prvi album na kaseti, daleke 1994. godine. Eto, novi AMBIVIOLENT smo izdali u saradnji sa izdavačkom kućom Grom records i Domom omladine iz Kragujevca. Imali smo još nekih ponuda, ali nije došlo do realizacije, nažalost.

Kada je u pitanju pomenuta koncertna promocija novog albuma „Ambiviolent“, pored vas će nastupiti bendovi: Despite the Noise, Dishumanity i Deadly Mosh, čiji si menadžer već dugi niz godina. Da li si saradjivao i sa drugim bendovima, ili si baš u njima prepoznao ono, što se tebi dopada u muzici? Po čemu se izdvajaju?

Radio sam isključivo sa grupom Deadly Mosh. Dopali su mi se klinci i njihov stil sviranja. To je ono što i ja volim, i želeo sam da im maksimalno pomognem u svemu… Nadam se da sam uspeo. Inače, sa ljudima iz ovih bendova se i družimo.

Koliko se svetska muzička scena izmenila, od momenta kada si prvi put čuo za bendove koje voliš, poput sastava Venom, ili AC/DC? Šta je to što ti se dopada kada su u pitanju današnji muzičari i bendovi?

Pa, po meni, slom muzike koju ja slušam, počeo je krajem ’91. godine. Sporadični su albumi koji su mi se dopali, i tek po neki novi bend koji bi ispunio neke moje kriterijume. Što se tiče današnjih bendova i muzičara, ponuda je dobra. I dalje se vrti dosta bendova iz 80ih, i čini mi se da oni, još uvek, sve to i drže. Ima i mladih, interesantnih i dobrih bendova, koji imaju jaku zelju da zadrže metal na mestu gde je i bio, i nadam se da će uspeti u tome.

Da li je teško ostati svoj u vremenu u kojem umetnost nije podržana onoliko koliko bi trebalo? S tim u vezi, šta bi rekao muzičarima koji tek počinju da traže svoje mesto u svetu rok muzike?

Ovde kultura nikada nije bila podržana, niti će biti. Sve moraš sam. Jednostavno, slabo je kome stalo do umetnosti. A kakva je muzika, takvo je i društvo. A svim režimima je odgovaralo da je drustvo „gluplje i tuplje“. Tako da su bendovi prepušteni sami sebi. Ima par „fanatika“,  koji, koliko toliko, odžavaju metal scenu živom – gosn. Rakić i njegov Grom Rec… kao i par momaka pri Arsenalu…

Sastav Dead Joker, osnovan je je u Kragujevcu, 1990. godine. Naredne godine snimljeno je demo ostvarenje Cannibalistic Dissection. Prvi album “Venture”, objavljen je 1994. godine za West Force, koji je 1997. godine izdat i za IDM Music, nakon čega je bend zvanično prestao sa radom. Tokom 2001, objavljeno je reizdanje debi albuma sa bonus pesmama, za nemački Klasma Records, pod nazivom “Act II”.

U novembru, 2020, objavljen je album“Ambiviolent, u izdanju  Grom records / Dom Omladine, Kragujevac. Snimljen je i live video za kompoziciju „Six Foot Parasite“.

Dead Joker foto: Jovan Miljkovic (John Wolfrik Photography); Lucky Photography

Video art: Darko Riot: https://www.facebook.com/darkoriot/

Order:

band@deadjoker.com

https://www.facebook.com/Dead-Joker-2…

http://www.gromrecords.net/

Album – Ambiviolent:

Recorded and mixed by Ivan Ilić Ćili (Kragujevac, Serbia)

Mastering by Jens Bogren (Sweden) Fascination Street Studios

Booking: booking@deadjoker.com

Info: band@deadjoker.com

Official Dead Joker Website: http://www.deadjoker.com

Dead Joker on Facebook: https://www.facebook.com/Dead-Joker-2…

Članovi benda: Zlaja – bubnjevi; Marko – Gitara; Gogec – Vokal; Predrag – Gitara; Aleksandar – bas; Laza, novi član – bubnjevi

#ZlatkoObradovicZlaja #DeadJoker #Ambiviolent #GromRecords #DomOmladineKragujevac #IvanIlićĆili #JensBogren #FascinationStreetStudios